Grönt te har förknippats med positiva effekter vid sjukdomar som till exempel cancer, diabetes och fetma där det är visat att drycken verkar antibakteriellt, antiinflammatoriskt och som en antioxidant. Det finns även epidemiologiska studier som pekar på att intag av grönt te kan bidra till en förbättrad tandhälsa hos människor, med en minskad förekomst av parodontit som främsta effekt. Nu kan en internationell grupp bestående av forskare verksamma i Brasilien, Kanada och Kina ha hittat mekanismen bakom skyddseffekten mot parodontit.
I ett in vitro-försök kan de visa att extrakt från grönt te och det renframställda aktiva ämnet i grönt te, epigallokatechin-3-gallat, både stimulerar och skyddar immunförsvaret.
Forskarna behandlade en human cellinje av gingivala epitelceller med antingen extrakt av grönt te eller epigallokatechin-3-gallat i olika koncentrationer under tre eller 24 timmar. Deras resultat visar att både extraktet och det aktiva ämnet dosberoende dels uppreglerar cellernas produktion och utsöndring av endogena antibakteriella peptider, kallade human beta-defesiner (hBD), och dels förhindrar parodontitbakterien Porfyromonas gingivalis från att bryta ner dessa antibakteriella peptider.
I samma tidskrift kan en japansk forskargrupp visa att grönt te penslat på tandköttet skyddade eller fördröjde utvecklingen av parodontit i en experimentell råttmodell av sjukdomen. Trots att både råttor som fick grönt te och de som inte fick det utvecklade samma immunologiska svar mot parodontit, var effekterna när det gäller fästenivå, alveolär bennivå och inflammatoriskt påslag hos råttorna som fått grönt te signifikant bättre.
Det återstår dock att i kliniska studier visa att dessa mekanismer och effekter även gäller för människor vid normalt intag av grönt te som dryck.
Liknande artiklar: